Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zprávy z let devadesátých

Právě končí studená válka, boj proti teroru ještě nezačal. Lech Walesa dostává Nobelovku. Začínáme se učit anglicky, přežít reklamy uprostřed filmu, nekrást vystavené zboží ve Vídni, v  Mnichově… Pokud je nápad, štěstí, nebo žaludek, dají se vydělat peníze na zbytek života za chvíli. Ekonomové mají přednost před právníky. Svět tomu fandí. Všichni čekáme, jestli se to v roce 2000 zhroutí. Žijeme zatím nejsvobodnější desetiletí.Jak to tedy bylo?

1990
Ze světa: Skončila studená válka. V Moskvě se otevírá první McDonald´s. V Jižní Africe propouštějí po 25 letech na svobodu Nelsona Mandelu. Raketoplán Discovery vypouští Hubbleův teleskop. Přicházejí Microsoft 3.0. Světová zdravotnická organizace škrtá homosexualitu ze seznamu nemocí. Začíná válka v Zálivu.
Z domova: Končí doba mrkváčů, plísňáčů a bonů. Z Gottwaldova je Zlín. Ze Škodovky VolksWagen. Zaniká STB. Z ČSSR je nejdřív ČSFR, pak Č-SFR a na konec Česká a Slovenská Federativní Republika. Poprvé k nám přilétá papež. Prezidentem je Havel. Vzniká ministerstvo životního prostředí.

1991
Ze světa: Sovětský Svaz jde definitivně do kytek. Rozpadá se na jednotlivé státy. Východní a západní Německo se spojili, Jugoslávie se rozpadla. Udělala tak jednou pro vždy chaos v zeměpisu Evropy. Apple vypouští první Quicktime. Tim Berners-Lee publikuje článek s názvem World Wide Web. Umírá Freddie Mercury. Nezachrání ho ani Terminátor 2.
Z domova: Proběhlo sčítání lidu. Poprvé bez povinné evidence náboženského vyznání. Umírá Gustáv Husák. Odjíždí poslední ruský voják. Točíme Tankový prapor a Obecnou školu.

1992
Ze světa: Boris Jelcin oznamuje, že Rusko přestává mířit na USA jadernými zbraněmi. V Paříži otevírají Disneyland. Papež Jan Pavel II. se veřejně omlouvá za inkviziční stíhání Galilea Gallileiho. Nirvána vítězí v hitparádách s hitem Smells Like Teen Spirit. Začátek konce Michaela Jacksona (?).
Z domova: Václav Klaus a Vladimír Mečiar vyjednávají o rozdělení republiky. Václav Havel na protest abdikuje. Od 20. července jsme na chvíli bez prezidenta. Ze socialisticky plánované zdravotní péče přecházíme na systém zdravotního pojištění.

1993
Ze světa: Obrazovky počítačů dobývá Doom. Ve švýcarském CERNu se rodí internet. Čína provádí jaderný test a porušuje tak nepsané jaderné moratorium. Po celém světě se hraje Schindlerův seznam a Jurský park.
Z domova: Od 1. ledna se náš vztah se Slováky mění na „rozvedený“. Kolkují se bankovky a z oběhu se stahují mince. V Plzni se zrání Prazdroje přesunuje ze sudů do nerezových tanků. V kině běží Šakalí léta, Yo-Yo Band jede do Rybitví.

1994
Ze světa: Otevírá se tunel pod kanálem La Manche. Tanečník Travolta se vrací ve filmu Pulp Fiction. Kurtu Cobainovi se nepovedla ruská ruleta. Forrest Gump investuje do nějaké ovocnářské společnosti.
Z domova: TV Nova začíná vysílat. Už víme co jsou Gumáci, Vox populi, Tabu, Dallas…
Dostáváme se na první místo mezi turistickými destinacemi v Evropě. Umírají Petr Čepek, Rudolf Hrušinský a Karel Kryl. Jan Svěrák vyrazil na Jízdu a Radek Pastrňák má jednu ruku dlouhou.

1995
Ze světa: Sekta Óm Šinrikjó útočí sarinem na tokijské metro. Toy Story zahajuje éru filmů vyrobených výhradně na počítačích. Startují Windows 95, Yahoo, Java, DVDčka a eBay.
Z domova: Začínáme platit za dálnice. Po zrušení monopolu Českého Telecomu na poskytování datových služeb začíná čas neomezeného internetového surfování.

1996
Ze světa: Taliban obsazuje afghánský Kábul. Narodila se první naklonovaná ovečka Dolly. Garri Kasparov prohrává šachovou partii s počítačem. NASA oznamuje, že nachází v meteoritu ALH 84001 primitivní formy života. General Motors spouštějí první sériovou výrobu automobilů na elektrický pohon. Nezastaví je ani 101 dalmatinů tančících macarenu.
Z domova: Poprvé se volí senátoři. Nedvědi vyprodali Strahov. Spouští se první GSM mobilní síť u nás. Startuje Seznam.cz. Získáváme stříbrnou medaili na ME v Anglii ve fotbale, zlato na MS ve Vídni v hokeji, jedenáct medajlí na OH v Atlantě a oskara za Kolju.
1997
Ze světa: Do čela Británie se staví Tony Blair a předává Hongkong Číně. Gianni Versace umírá rukou vraha, princezna Diana při automobilové nehodě a matka Tereza stářím. Pokémon způsobil záchvat u čtyřstovek japonských dětí. Hromadně se vybíjejí kuřata kvůli ptačí chřipce. Potápí se Titanic i s Leonardem DiCapriem. Okolo Země prolétá Hale Boppova kometa, viditelná okem.
Z domova: Padá jedna banka za druhou. Politici si zahráli na Sarajevo a padla z toho vláda. Republika se rozdělila na 14 krajů. Moravu zalily několikasetleté povodně. Rodí se Jonáš Hájek. Asi, z toho všeho, vznikly Knoflíkáři.
1998
Ze světa: Bill Clinton lže v televizi o orálním sexu. Možná právě proto v Kalifornii zakazují kouření v restauracích. NASA hlásí objev zásob vody na měsíci. Prý jsou schopny zásobovat lidské kolonie. Frank Sinatra umírá. George Michael přiznává, že je gay. Na webu se objevuje Google. Apple se znovu narodil s iMacem. Microsoft se na čas pohřbil s Windows 98.
Z domova: Vyhráváme hokejový turnaj století na OH v Naganu. Miloš Zeman a Václav Klaus uzavírají opoziční smlouvu. Vziká Unie svobody. Do Česka proniklo internetové bankovnictví. Telecom výrazně zdražuje ceny připojení. V Brně otevírají první mešitu v ČR.
1999
Ze světa: NATO bombarduje Jugoslávii. Apple prodává první iBook. Napster zahajuje éru internetového pirátství. Na síť se stěhují i telefonické hovory. Světová populace dosáhla
pěkných šesti miliard. Vladimír Putin se stává prezidentem Ruska. Vtip století Y2K se blíží ke své pointě. A ještě do toho Matrix.
Z domova: Stali jsme se členy NATO. Vláda odsouhlasila dostavbu Temelína. Zakázala dostavbu zdi v Matiční. Vladimír Železný se pohádal s investory, vysílá z Barrandova. Všichni mu za to hezky česky poděkujme…
Co nás čeká určitě?
Teplotní rekordy, rychlý internet. Pád dvou vysokých budov, velké problémy a dohady kolem toho. Vstup do EU. Foťáky i v telefonech. Velké povodně v Praze. Mobilní volání skoro pro všechny. Konec laciné vody, disket, zrzavých škodovek, kamenných videopůjčoven, rovných lyží, skleněných obrazovek, levné energie, videokazet, žárovek, základní vojenské služby, sociální sitě…

Co nás čeká možná?
Objevení obrovského podvodu, konec dévédéček a motorů na ropné deriváty, úrodný a bohatý Island, začátek problémů s odpadem, vláda politiků nastrčených silnými ekonomickými firmami?
Zdroj internet a časáky

 

Autor: Jan Hajek | pátek 7.10.2011 13:00 | karma článku: 13,30 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Jan Hajek

SEX, ZBRANĚ, DROGY... A AUTOMOBILKY

Automobilkám se povedlo něco, co se povedlo obchodníkům ve zmíněných oborech. Vytvořit v nás uživatelích závislost, zavírání očí před věcmi nelogickými, i přijímání něčeho, co odsuzujeme u věcí jiných.

20.1.2020 v 20:01 | Karma: 7,84 | Přečteno: 196x | Diskuse| Společnost

Jan Hajek

Jak bojovat proti terorismu?

Zapálit svíčky obětem. Semknout, spojit se. Dát vlajky zasažené kokality na své fb profilovky. Nebát se otevřeně diskutovat. Poradit se s psychology

20.8.2017 v 19:30 | Karma: 23,49 | Přečteno: 732x | Diskuse| Společnost

Jan Hajek

Sledovali jsme vás, sledujeme vás a sledovat nepřestaneme

Soudružky a soudruzi, já Jan Novák zahajuji schůzi bývalého uličního výboru. Vítám soudružku Svobodovou, Novotnou a soudruha Čermáka. Převrat jsme přežili ve zdraví, ale musíme si soudružsky přiznat, že informace,

1.4.2017 v 22:16 | Karma: 17,77 | Přečteno: 854x | Diskuse| Ostatní

Jan Hajek

Závody kamiónů na dálnici D5

Levý pruh bývá volnější pro rychlé osobáky a dodávky. Pravý obsazený pomalejšími náklaďáky. Jedu po dálnici D5 Praha - Plzeň. Jsme v 21. století, auta jsou stále výkonnější, rychlejší, úspornější (no, alespoň papírově), asi i bezpečnější. Na vybraných úsecích bych souhlasil se 150kou. Zelená vlna hlásí plynulost, vše se zdá být v klidu a pořádku. Až...

1.12.2013 v 18:30 | Karma: 26,57 | Přečteno: 2029x | Diskuse| Ostatní

Jan Hajek

Sluchátka Beats by Dr. Dre Tour originál, nebo fake

Na co si dát pozor při koupi a jak vypadají opravdová sluchátka Beats by Dr. Dre Tour. Zde je pár postřehů.

28.12.2012 v 16:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 12864x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5769x
Homo sapiens (alespoň v to doufám).